ČD chcú naspäť Jídelní a lůžkové vozy (JLV), rozhodne o tom vláda

2.2.2005 17:32

ČD chcú naspäť Jídelní a lůžkové vozy (JLV), rozhodne o tom vláda

Praha - České dráhy chcú získať späť podiel v spoločnosti Jídelní a lůžkové vozy (JLV), ktorá v ich jedálenských vozňoch zaisťuje služby. O predaji zhruba 40%-ného podielu, ktorý si štát ponechal ešte pred privatizáciou v roku 1992, bude v stredu rozhodovať vláda ČR. Chce ho dráham previesť za 48 miliónov korún.

O odkúpení časti JLV sa dráhy usilujú už niekoľko rokov. Prepojenie dopravcu s firmou, ktorá v jej vozňoch zaisťuje služby je obvyklé i v zahraničí. Tiež generálny riaditeľ JLV Bohumír Bárta považuje spojenie firmy s dráhami za logické.

Cena je určená na základe znaleckého posudku. S prevodom skoro 40-percentného podielu JLV na ČD počíta privatizačný projekt už od začiatku. Spoločnosť JLV vznikla ako súčasť ČSD v roku 1959. Sprivatizovaná bola v roku 1992 v kupónovej privatizácii.

Obrat spoločnosti je zhruba 300 miliónov korún ročne a zamestnáva 400 ľudí. Hlavným predmetom podnikania je zaistenie kompletného servisu v jedálenských, lôžkových a lehátkových vozňoch pre železničné spoločnosti.

ČD vlastní 42 reštauračných vozňov do najstarších zo 70. rokov po najmodernejšie určené pre rýchlosť do 200km/h. Okrem toho je v prevádzke ďalších päť vozňov 2. triedy s oddielom bistra. Lôžkových vozňov vlastnia ČD 61 kusov. Najstaršie z nich sú opäť z počiatku 70. rokov. V roku 2006 však plánujú objednať 12 moderných lôžkových vozňov zhruba za 600 až 800 miliónov korún. Lehátkových vozňov vlastnia ČD celkom 33 kusov. Okrem vlastných vozňov zaraďujú ČD do medzinárodných vlakov reštauračné, lôžkové a lehátkové vozy zahraničných spoločností so servisom zahraničných firiem. Reštauračné vozy ČD zaraďujú vo vlakoch do Nemecka, Dánska, Poľska, Rakúska, ale aj na Slovenska či do Maďarska. Lôžkové a lehátkové vozne sú tiež v spojoch do Švajčiarska, na Ukrajinu, do Rumunska, Ruska a v lete do Grécka a Bulharska.

Na ilustračnej snímke je reštauračný vozeň spoločnosti JLV WRmz 73 54 88-91.001 v Bratislave-Petržalke dňa 21.1.2005. -rp-

Súvisiace odkazy