Skúšobná jazda vlaku Wagon Service Travel do Marcheggu

22.4.2010 8:00 Radovan Plevko Zdroj: WAGON SERVICE travel s.r.o.

Skúšobná jazda vlaku Wagon Service Travel do Marcheggu

Spoločnosť WAGON SERVICE travel sa zaoberá zabezpečovaním vlakových zájazdov a mimoriadných prepráv po železniciach v ležadlových, lôžkových, reštauračných a salónnych vozňoch. V ? spoločnosť získala vlastnú licenciu na zabezpečovanie vlakovej prepravy a pri tejto príležitosti zorganizovala svoju prvú – skúšobnú jazdu vlaku pod touto licenciou za účelom preverenia administratívnych a prevádzkových náväzností pri zavádzaní vlakov.

 Jazda sa konala 6.4.2010 na úseku Bratislava Nové Mesto – Marchegg (Rakúsko) a späť v doobedňajších hodinách. Keďže asi najkrajším miestom na tejto trati je Marchegský viadukt, tak voľba miesta na zvečnenie vlaku už bola dopredu jasná. Podrobnejšie informácie o tejto unikátnej stavbe z roku 1847, spájajúcej Slovensko s Rakúskom, nájdete na tomto linku: http://www.vlaky.net/servis/galeria.asp?id=1106

© Radovan Plevko


Mimoriadny vlak mal síce pevne stanovený grafikon, no napriek meškaniam iných pravidelných vlakov sa mu ho nepodarilo dodržať. Medzitým kým sa objavil na viadukte, sa na trati vystriedali rakúske osobné vlaky premávajúce na trase Bratislava - Viedeň a jeden nákladný vlak. Predošlý upršaný Veľkonočný pondelok vystriedal ukážkový utorok, obloha sa zafarbila do azúrovej modrej a fotenie sa mohlo začať za ideálnych poveternostných podmienok.

© Radovan Plevko○ Wagon Service Travel© Radovan Plevko

Skúšobná súprava bola zložená z rušňa 740.870-1 súkromného prepravcu BRKS a 5-tich ležadlových vozňov Bcmh. Účelom jazdy bolo už okrem spomínaných administratívnych a prevádzkových overení aj preverenie technických vlastností a parametrov vozňov ako napr. ich dobíjanie počas jazdy, činnosť funkcie blokovania dverí a ďalšie iné technické parametre.

© Radovan Plevko

Počas skúšobnej jazdy mal vlak 5 vozňov Bcmh, ale v ostrej prevádzke máva spoločnosť Wagon Travel Service aj podstatne vyššie počty radených vozňov vo vlakoch. Napríklad pri minuloročnej vlakovej púti do Lourdes bol vlak zložený až zo 14-tich vozňov a pri najbližšej jazde 22.4.2010 na vlakopúti do Ríma bude vlak zložený z 8 vozňov Bcmh a 1 spoločenského WGmeer.

Pre záujemcov, ktorí obľubujú cestovanie vlakom naprieč krajinou, ponúka spoločnosť Wagon Travel Service zájazdy vlakom do rôznych destinácii ako napr. Nemecko – tropical Island, Benátky – karneval,  Čína – jazda transsibírskou magistrálou alebo 6 dňový zájazd vlakom do Čiernej Hory. Niekomu sa môže zdať, že ceny zájazdov sú o čosi vyššie ako pri iných spôsoboch prepravy, ale jazda vlakom ma nesporne viacero pridaných hodnôt ako napr. bezpečnosť, pohodlie, zabezpečená strava, zážitok z jazdy krajinou a podstatne vyšší komfort a kvalita služieb na aké sme zvyknutí z vlakov štátneho prepravcu.

Bližšie informácie ohľadne ponúkaných služieb a vlakových zájazdov s možnosťou on-line rezervácie sa nachádzajú na stránke www.wagonservice.sk

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-100: Bratislava - Devínska Nová Ves - Marchegg (AT)

Súvisiace odkazy