Novoročná jazda „teplanskej električky“

20.1.2012 8:00 Pavol Tabak

Novoročná jazda „teplanskej električky“

Koniec roka na TREŽ bol smutný, skepticky sme sa lúčili s dopravcom ZSSK na úzkorozchodnej elektrifikovanej trati ŽSR č. 122: Trenčianska Teplá - Trenčianske Teplice. A máme tu nový rok s prezentačnou jazdou na TREŽ, s novým dopravcom, ktorý si hľadá cestičky k potencionálnym cestujúcim na tejto historickej trati.

Dovolil som si začať úvodom z mojej reportáže, ktorá už bola uverejnená mimo tohto webu.

 

 

Kamarát, kolega taktiež nadšenec železnice a všetkého čo chodí po koľajniciach ma požiadal o stručné textové zhrnutie akcie na novoročnej jazde našej TREŽ. Je to zároveň autor nasledujúcej fotoreportáže.

Na túto prezentačnú akciu, na ktorú sme dostali pozvanie s pripravovaným cestovným poriadkom sme sa tešili. Išlo totiž o akési znovuzrodenie, keďže sme už našu električku pod krídlami ZSSK pochovávali dňa 9.12.2011. Bol to smutný deň, veď aj z neba slzy padali nad týmto viac než 102 ročným počinom. Je to ale nezvratná minulosť a máme tu nové časy, nového dopravcu, ktorým je združenie obcí Trenčianska Teplá, Trenčianske Teplice a dopravcu na historickej Čiernohronskej železnici. Toto, podotýkam, vznikajúce združenie nám na 1.1.2012 pripravilo túto novoročnú jazdu našej „teplanskej električky“. Očakávania boli, poviem za seba otvorene, skeptické. Ale skutočnosť bola opakom.

Ujo štikmajster a záujemci o jazdu v električke, © Pavol Jurček 
Ujo štikmajster a záujemci o jazdu v električke, © Pavol Jurček

Prvá jazda bola vskutku ako „prvá“. Nebola určite pompézna ako z čias našich starých otcov v roku 1909, ale bola prvá v tomto roku. Perón električky bol obsiaty nadšencami s fotoaparátmi a kamerami. Dôstojnosť tomuto aktu pridala aj televízia TA3 a Trenčianska televízia. Jednou z osobností bol aj primátor mesta Trenčianske Teplice PhDr. Štefan Škultéty , riaditeľ ČHŽ Aleš Bílek a strojvedúci Petr Joachymstál. Padli tu aj prísľuby o financovaní TREŽ pre toto združenie.

411.903 na zsastávke Trenčianska Teplá obec, © Pavol Jurček
411.903 TREŽ na zsastávke Trenčianska Teplá obec, © Pavol Jurček

Ale vráťme sa k tejto fotoreportáži. Prvá jazda sa niesla v znamení nadšencov a priateľov železnice. Električka sa naplnila do posledného miesta a prvým komentárom jednej z cestujúcich pred jazdou bolo“verím že tu budú aj dlhšie, nielen tento deň“. A tak sa električka 411.903-8 s logom TREŽ rozbehla smerom na Trenčianske Teplice. Prvou zástavkou je zastávka v obci pred priecestím, ďalšia zastávka je opäť v obci Trenčianska Teplá, kde nasleduje krátky prechod vedľa hlavnej cesty a následne sa trať odkloní na rovinku medzi poľami. 

411.903 TREŽ na zastávke Trenčianske Teplice zastávka, © Pavol Jurček
411.903 TREŽ na zastávke Trenčianske Teplice zastávka, © Pavol Jurček

Nasledujúcou už neexistujúcou zastávkou je výhybňa bez výhybiek - Výhybňa Kaňová. Pokračuje dlhá rovinka súbežne s hlavnou cestou a už vstupujeme cez železničné priecestie do kúpeľného mesta Trenčianske Teplice. Zastavujeme na najnovšej železničnej zastávke, ktorou je zastávka Trenčianske Teplice sídlisko. Pokračujeme zastavením pod veľkou skalou, asi najkrajšou zastávkou na celej trati, Trenčianske Teplice zastávka.

411.903 TREŽ prichádza do stanice Trenčianske Teplice, © Pavol Jurček
411.903 TREŽ prichádza do stanice Trenčianske Teplice, © Pavol Jurček

Pokračujeme priecestím cez komunikáciu smerujúcu k Baračke a obce Omšenie. Za týmto priecestím sa o chvíľu električka stratí v prudkom ľavotočivom oblúku a už sa blížime ku konečnej stanici Trenčianske Teplice. Tu už čakajú ďalší cestujúci a priaznivci električky, ďalšia filmovačka, ďalšie komentáre a spomienkové foto doplnené dobovým oblečením revízora a sprievodcu. Takto sa opakovali ešte ďalšie jazdy kde sa menili cestujúci na sedačkách a nielen na sedačkách.

411.902 a 411.901 TREŽ odpočívajú v hale v Trenčianskej Teplej, © Pavol Jurček 
411.902 a 411.901 TREŽ odpočívajú v hale v Trenčianskej Teplej, © Pavol Jurček

Posledná jazda, už pod rúškom tmy bola dokonca preplnená , cestovali s nami už aj náhodní posilvestrovskí cestujúci, ktorí si mysleli že sa jedná o pravidelnú prevádzku a stihnú tak prípoje k rýchlikom v Trenčianskej Teplej. Div sa div, vďaka novoročnej jazde TREŽ tieto spoje stihli. Taká bola novoročná jazda TREŽ.

Pozrite si aj reportáž televízie TA3

Ďakujeme!

S pozdravom - TREŽ držíme Ti palce.

Foto: Jurček Pavol

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-122: Trenčianska Teplá - Trenčianske Teplice

Súvisiace odkazy