Ako sa vláčik motoráčik do Vrbového vybral

2.2.2014 8:00 Kamil Korecz

Ako sa vláčik motoráčik do Vrbového vybral

Trať do Vrbového je jedna z tých smutnejších, kde sa už vláčiky neukazujú, kde sa neodveziete len tak, kedy sa vám myseľ i železničné srdce týmto smerom obrátia. Táto trať však nie je celkom taká smutná ako mnohé jej sesternice. Táto má šťastie v tom, že sa o jej ďalší osud zaujíma partia nadšencov z občianskeho združenia Čango.

 
 
 
 
 
 
 
Partia ľudí, ktorým nie je osud tejto krátkej železničky ľahostajný, dala hlavy dokopy a spoločne hľadá spôsob, ako jej vrátiť život, nájsť jej nové poslanie. To pôvodné sa z jej koľají vytratilo vedno s rokom 1978, kedy ju opustili vlaky osobnej dopravy, a novú nádej jej nedáva ani súčasná sporadická doprava nákladná. Je tu však snaha prevádzkovať vlaky príležitostné, zamerané turisticky. Tento cieľ sa darí plniť zatiaľ formou príležitostných jázd, napr. pri výročí otvorenia trate samotnej, alebo vzniku či prvej písomnej zmienky o niektorej z obcí pozdĺž nej.
 
Príležitostný vlak 8.6.2013 pri Krakovanoch © Ľubomír Bekr 
 
Zaujímavé sú aj snahy transformovať trať za účelom prevádzky cyklodrezín, čo je v susedných krajinách vec známa a pomerne bežná, no na Slovensku by sa jednalo o prvý projekt takéhoto druhu. Dobrým začiatkom tejto snahy je už tradičné podujatie Medzinárodné majstrovstvá pákových drezín. Svojho času, pri prvom ročníku podujatia, sa súťažne prezentoval aj tím VLAKY.NET. Že to bola prezentácia nie práve výherná snáď až tak nevadí, náplňou a poslaním akcie je predsa niečo celkom iné. Nuž dúfajme, že sa podarí dobrý zámer dotiahnuť do zdarného konca a za cyklodrezinami nebudeme musieť cestovať do blízkeho či vzdialeného zahraničia.
 

Červený team 18.9.2010 na súťažnej trase vo Vrbovom © Kamil Korecz
 
Železničný fanúšik sa zatiaľ môže tešiť z občasných jázd mimoriadnych vlakov, ako tomu bolo ostatný krát aj 24.8.2013. Podujatie s podtitulom Vláčik motoráčik prilákal nemálo záujemcov, poludňajší pár vlakov bol viac ako slušne obsadený rodičmi s deťmi, ale aj tými detičkami väčšími, papierovo dospelými, no kdesi tam hlboko vnútri stále sčasti chlapčenskými. Príchod do mestečka Vrbového nenápadne sprevádzali a vyzývavo oznamovali vône všakovakých dobrôt priamo na stanici pripravovaných - od živánskej, cez guľáš až po prasiatko na ohni pečené. Mňam! I starosta príchodzích pekne privítal, i vrbovským dukátom pár šťastlivých obdaroval.
 

24.8.2013 sa vo Vrbovom aj tombola losovala © Kamil Korecz
 
A na koho sa neušlo, mohol sa prejsť do stredu obce a vesmíru a na vlastné oči sa presvedčiť, či je tá ich šikmá veža s rovnýma verajáma naozaj taká šikmá a či to len dáky opticky klam, po dvoch sklenkách vina, sťaby fatamorgána objavujúci sa nie je. Zmrzlinu tam majú dobrú, ľudia sú tam dobrí tiež, tak hádam aj dobrému projektu okolo železnice sa dobre povodí. Budeme sa tešiť, všetko dobré priať a dovtedy sa na túto trať aspoň občas pozrieť pôjdeme. Nie je nad čím dlho váhať, stav zvršku nezdá sa byt najlepší, príležitostí ochutnať tu motorovú trakciu už veľa byť nemusí (hoci opak si želáme). A tú bezmotorovú, na jeden či spriahnutý ľudský pohon jazdiacu - no uvidíme, kiežby…
 
Úvodná snímka: Vláčik motoráčik v cieli cesty dňa 24.8.2013 © Kamil Korecz

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy