Ako bolo na InnoTranse 2014 vlakom WAGON SERVICE travel

7.10.2014 8:00 Radovan Plevko

Ako bolo na InnoTranse 2014 vlakom WAGON SERVICE travel

Pravidelne, každé dva roky sa koná v Berlíne jeden z najväčších železničných veľtrhov na svete – InnoTrans. Tento rok bol naplánovaný v termíne 23. – 26. septembra. Jednou z možností, ako sa dopraviť na tento veľkolepý veľtrh a pokochať sa peknými a technicky zase o čosi vyspelejšími kusmi železničných vozidiel a techniky, bol plánovaný železničný zájazd mimoriadnym vlakom spoločnosti WAGON SERVICE travel.


Trasa vlaku Bratislava – Berlín bola naplánovaná symbolicky cez Žilinu, sídlo univerzity, ktorá sa zaoberá takmer všetkými odbormi, ktoré boli na InnoTranse zastúpené. Táto symbolika bola orientovaná ale najmä pre študentov tejto univerzity, aby mali možnosť na vlastné oči vzhliadnuť železničnú budúcnosť, ktorú možno raz aj oni sami budú tvoriť. Zájazdu sa ale nezúčastnili len vysokoškoláci zo Žiliny, ale aj študenti stredných dopravných a strojárskych škôl, zamestnanci železničných a strojárskych spoločností, odborná verejnosť a aj individuálni záujemci. Zájazd bol časovo dobre naplánovaný a vďaka tomu, že všetky vozne okrem spoločenského boli ležadlové, bolo možné „otočiť“ vzdialený Berlín iba na jeden deň dovolenky pre pracujúceho človeka. :) 


11 vozňový mimoriadny vlak na InnoTrans 2014 Bratislava - Berlín

Po check-ine pri stánku WAGON SERVICE travel na hlavnej stanici v Bratislave a po „nalodení“ cestujúcich na palubu mimoriadneho, ale aj mimoriadne dlhého (10 vozňov Bcmh + 1 WGmeer) vlaku, sme vyrazili presne na čas (16:35). V Trnave k nám pristúpila ďalšia skupinka cestujúcich, prevažne veselo naladených študentov SPŠ dopravnej a SPŠ strojníckej. Až tesne po Trenčín, kde nás trošku zdržali modernizácie koridoru, mal náš vlak jazdné časy zhodné s IC-čkami. :) V Trenčíne pristúpila ďalšia skupinka cestujúcich. Po Žilinu bolo možné tráviť čas vo vlaku s priateľmi a kolegami v oddieloch, alebo sledovaním stavebných prác na koridore, prípadne v spoločenskom vozni pri prezentácii fotografií z predošlých železničných zájazdov WAGON SERVICE travel. Po príchode do Žiliny s miernym meškaním, na ktoré bol náš grafikon pripravený, nás na peróne čakala zatiaľ najpočetnejšia skupina (cca 150) už spomínaných vysokoškolákov Žilinskej univerzity, pričom sprievod im robili aj ich vyučujúci a docenti.


Žilina – náš mimoriadny vlak do Berlína je pripravený na odchod

Do Žiliny nás spoľahlivo potiahla 362.002, ktorú v Žiline nahradila ČD-čková 162.053-3. V jej kokpite nad našou bezproblémovou a bezpečnou nočnou jazdou bdel Pipo, za čo mu patrí veľká vďaka. ;)


162.053-3 nás spolu s Pipom potiahne až do Prahy

Po odchode zo Žiliny sa spoločenský vozeň WGmeer zaplnil, v ktorom nás privítal Ing. Ivan Gálik za spoločnosť WAGON SERVICE travel s.r.o. Následne bolo možné si vypočuť odborné prednášky osobností „slovenského železničného sveta“ ako napr. doc. Kendru, doc. Gašparíka, Ing. Zitrického, Ing. Klubala z Vedecko-technickej spoločnosti doprava a Ing. Špaleka z Operačného programu Doprava z MDVRR. Pôsobivá bola video prednáška Ing. Jozefa Fázika, pracovníka UIC v Paríži a zároveň vyslanca Slovenska v tejto najvýznamnejšej železničnej únii na svete, jestvujúcej od roku 1922.


Privítanie cestujúcich Ing. Ivanom Gálikom

Po skončení prednášok, tesne po tom čo náš vlak prekročil SR/ČR hranice, sa v spoločenskom vozni rozpútala pravá diskotéka na koľajniciach pod taktovkou DJ Romana. :) Zábava trvala do neskorých hodín. V Prahe sme mali krátku nočnú prestávku – preprah rušňa a pristúpenie študentov SPŠ dopravnej.


Diskotéka v spoločenskom vozni WGmeer

Pred Berlínom nás privítalo krásne slnečné ráno. Krásne aj vďaka pohotovému personálu, ktorý sa o nás postaral dobrou kávou a raňajkami. Napriek meškaniu v Žiline, mal náš vlak pred Berlínom dokonca mierny náskok. :)


Berlín nás víta krásnym ránom

Po prekľučkovaní sa mnohými berlínskými stanicami a estakádami a po vystúpení na stanici Berlin Zoologischer Garten sa osádka nášho vlaku presunula linkami S-Bahn na obrovské výstavisko InnoTrans (3500m koľají a 26 pavilónov). Predstavených kusov železničnej techniky a vozidiel bolo neúrekom. Spomedzi najväčších vystavovateľov to už boli klasicky Siemens AG, Bombardier, ALSTOM Transport SA, Vossloh, Škoda Transportation a.s., PESA atď. Svoje zástúpenie výstavnom koľajisku mali aj naše známe značky ako napr. ŽOS Vrútky s najčerstvejšími výrobkami 861.014-3 a Bdmpeer, ďalej Tatravagónka Poprad so Zans 88m3, Tagnpps N-406-00 a Sggnss 80’ a v halách svoje stánky vystavovali firma NES Nová Dubnica s.r.o známa aj ako dodávateľ automatizačnej a riadiacej techniky pre rekonštruované rušne na Slovensku a náš nákladný dopravca ZSSK Cargo. 


Exponátov aj ľudí bolo na InnoTrans 2014 neúrekom


Zástupca Slovenska - vozeň Bdmpeer č. 305 od ŽOS Vrútky © Marián Rajnoha

Pre nás bol jedným z TOP vystavovaných exponátov nový osobný vozeň spoločnosti RegioJet, ktorý podľa v ňom zabudovaných informačných displejov, sa možno ukáže aj na naších tratiach. :) Rýchlosť na 200kmh, dokonalé sedadlá známe z 1. triedy českých RailJETov, príjemný interiér, multimediálny systém a toalety hodné štvorhviezdičkového hotela, to sú vymoženosti, ktoré hovoria samé za seba. A to by má byť akože len druhá trieda! Takže prvá bude asi raketoplán. :) Vozeň vyšiel z produkcie Astra Vagoane Calatori a interiérového štúdia Clagi-Coplass Group . Na multimediálnom a informačnom systéme sa ale podieľali aj slovenská firma MOLPIR s.r.o a Slovenská technická univerzita v Bratislave – Fakulta informatiky a informačných technológií.


Nový vozeň spoločnosti RegioJet


Zástupca modernizácie - rušeň 221.145 © Marián Rajnoha

Pre tých, ktorým sa už nechcelo “motať” pomedzi veľké množstvo železničných exponátov, bola po 15:00 ešte pripravená prehliadka Berlína pod vedením sprievodcu Róberta. Niekomu sa môže zdať, že pár hodín do odchodu vlaku na prehliadku je málo, ale vďaka už zľavnenej vstupenke na veľtrh, ktorá bola platná aj ako lístok na Berlínsku MHD, bola miestna preprava vďaka metru veľmi rýchla. Z Berlínskych pamiatok sú známe Brandenburská brána, či Bundestag, ale najviac asi pútala pozornosť relatívne mladá, neslávne známa pamiatka – Berlínsky múr, z ktorého sa dá nájsť ešte pár stojacich pozostatkov. Väčšina z nich je už ale oplotená, keďže pri troche snahy s hrotovým kladivkom, boli vhodnými objektami na suveníry. :)


Jedna z pamiatok Berlína - Brandenburgská brána


Zvyšky Berlínskeho múru na Zimmer strasse © Marián Rajnoha

Čas odchodu sa blížil a naše vlakové osadenstvo sa pomaly zhromažďovalo na stanici, kde sme pôvodne ráno vystúpili - Berlin Zoologischer Garten Bahnhof. Spiatočná cesta už bola jemne poznačená únavou po mimoriadne bohatom dni na atrakcie, ale napriek tomu sa našlo dosť cestujúcich, ktorí si užili zábavu v spoločenskom vozni aj na spiatočnej ceste.


Náš vlak je pripravený na spiatočnú cestu

Po rannom príchode do Žiliny sme sa rozlúčili s najväčšou skupinou, urobili si spoločnú „študentskú“ foto a vydali sa späť do Bratislavy so zastávkami v Trenčíne a v Trnave opäť s 362.002. :) Aj na spiatočnej ceste odviedol rušeň spoľahlivú službu.


Mimoriadny vlak po príchode do Žiliny so 162.053 © Marián Rajnoha


Študenti Žilinskej univerzity

Výlet do Berlína na InnoTrans 2014, plný zážitkov a prekvapení sa vydaril na 1*, za čo treba poďakovať aj celému personálu spoločnosti WAGON SERVICE travel, ktorý sa staral o nás a o bezproblémový chod vlaku. Dovidenia na InnoTranse 2016. ;)

Text a neoznačené fotky: Radovan Plevko

Galéria

Súvisiace odkazy