Stávkující přejezdy trápily řidiče

13.2.2021 8:00 Milan Vojtek

Stávkující přejezdy trápily řidiče

Divoká noc z neděle na pondělí, kdy na jižní Moravě napřed vydatně pršelo, aby poté spadla teplota pod mrazu a voda se začala měnit v led, navíc s příchodem sněhového poprašku, vytvořila problémy na silnicích ale i na kolejích.


Portál dopravniinfo.cz, přinášející řidičům informace, od rána upozorňoval na „napůl stažené závory“ na přejezdu u obce Hrušky na Břeclavsku a stejný problém v Rohatci na Hodonínsku. Tedy v obou případech na trati 330 Přerov – Břeclav.
Zamířil jsem do Hrušek. Na místě byly kolony aut z obou stran kolejí. A ti, komu už došla trpělivost, jeden za druhým přejížděli přejezd s blikajícími červenými světly a zdviženými závorami. Přejezd v Hruškách je na trase, kudy musí jezdit kamiony, objíždějící cestou do továren v okolí Bratislavské ulice v Břeclavi nízký podjezd u nádraží. „Mně to taky stalo. Jel jsem do služby a přejezd v Hruškách stále blikal červeně. Nakonec mi nezbylo, než se otočit a jet přes Hrušák,“ zmínil se můj kamarád a profesionální hasič, mířící přes Hrušky do služby. Mnozí další se otáčeli a hledali jinou cestu, případně jako on zvolili některou z polních a účelových cest v okolí.
Na policii se obrátil jeden z řidičů. „Dozvěděl jsem se, že o problému vědí, předali jej na Správu železnic. Víc ovšem dělat nemohou. Řekli mi, že průjezd přes porouchaný přejezd není oprávněný povolit ani policista, je to ve výlučné kompetenci správce drážní sítě. Ten má přehled o jízdě vlaků,“ řekl řidič. Nakonec ale také on následoval vzor dalších lidí, kteří přes koleje projeli. O chvíli později se z druhé strany přihnalo červené auto. Řidička se rozhodla po vzoru mnoha dalších, otrávených řidičů vjet na koleje bez ohledu na červená světla. Byla kus před přejezdem, když přejezd začal cinkat. Byl jsem u výstražníku a viděl jsem, že od vjezdu letí rychlík z Olomouce do Brna. Navzdory mému volání vjela na koleje. Sotva opustila koleje, spadly závory a prakticky současně vjel na přejezd vlak.
Protože se jedná o místo, kde často fotím, zarazila mě celá situace. Jsem zvyklý, že závory padají ve chvíli, kdy přijíždějící vlak od Hodonína vjíždí na rovinku před přejezdem. To znamená, že jej od přejezdu dělí úsek dvou celých prostorových oddílů autobloku, vjezdového návěstidla a dalších pár set metrů kolejí, kde jsou mimo jiné i kolejové spojky. V tomto případě přejezd cinkal, když byl vlak cca na úrovni vjezdového návěstidla.
Strojvedoucí Interpantera (respektive dvojice třívozových jednotek) kromě houkání sáhnul na rychlobrzdu, zastavil koncem vlaku zhruba na úrovni rampy odjezdových návěstidel na novoveském zhlaví.  
Od policie jsem se poté dozvěděl, že se se v dopoledních hodinách objevil stejný problém i na přejezdu v Zarazicích, části Veselí nad Moravou na Hodonínsku, a že Správa železnic poté zajistila
zpravení vlaků příslušným rozkazem, takže přejezd přejížděly desetikilometrovou rychlostí. V poruchovém stavu setrval až do odpoledních hodin.

 

Červená světla, blikající vytrvale několik hodin u porouchaného přejezdu, natropily problémy v Hruškách na Břeclavsku. © Milan Vojtek

Súvisiace trate

  • ŽSR-110: Bratislava - Kúty - Břeclav (CZ)