Tlačové správy

Informačním centrem Správy železnic prošlo už 1200 návštěvníků

Za první tři týdny provozu navštívilo Informační centrum Správy železnic na pražském hlavním nádraží 1200 lidí. K jeho slavnostnímu otevření došlo 28. dubna, poskytuje především komplexní informace o činnosti manažera infrastruktury a asistenční služby. Zároveň Správa železnic spustila informační linku pro veřejnost 800 21 00 21. Její zkušební provoz byl zahájen 1. května a už ji využily stovky cestujících.

Spuštění informační linky je dalším krokem k efektivnější komunikaci Správy železnic s veřejností včetně podávání podrobností o mimořádnostech na železnici. Kontaktní centrum poskytuje konkrétní sdělení k problematice organizování provozu na dráze, o modernizacích a opravách, zodpovídá dotazy týkající se staveb v ochranném pásmu dráhy a podává další informace. Je zde také možné nahlásit závady a poruchy nebo nepořádek na nádraží. Operátoři Kontaktního centra Správy železnic dále podávají všeobecné informace o společnosti a o výlukách, případně nabídnou pomoc s vyhledáním spojení. Komplikované nebo vysoce odborné dotazy zaznamenají prostřednictvím kontaktního formuláře a následnou odpověď mohou zaslat buď e-mailem, klasickou poštou, datovou schránkou, nebo ji podat formou zpětného telefonátu. Kontaktní centrum poskytuje své služby v pracovní dny od 6 do 22 hodin.

Celú tlačovú správu, aj s prílohou, nájdete na tomto odkaze.

České dráhy i přes pozitivní vývoj epidemické situace nepolevují v úklidu a dezinfekci souprav

V souvislosti s rozvolňováním protiepidemických opatření a rostoucí mobilitou cestujících dochází k postupnému návratu dálkové i regionální dopravy k běžnému provozu. Obsazenost spojů ČD je aktuálně v porovnání s běžným stavem na úrovni asi 60 %. České dráhy proto nepolevují ve zvýšené intenzitě úklidu a dezinfekce souprav s cílem chránit zdraví cestujících i provozních zaměstnanců a zajistit tak bezpečné cestování vlakem.

České dráhy reagují na zvyšování poptávky po cestování a již od začátku dubna postupně obnovují provoz dosud omezených spojů. V souvislosti s tím i nadále provádíme intenzivní úklid a dezinfekci našich souprav, a to i několikrát denně. Zvláštní pozornost je věnována čištění všech částí vybavení, se kterými přicházejí cestující ve vlaku nejčastěji do kontaktu (kliky, madla, tlačítka apod.).

„Při dezinfekci souprav používáme moderní technologie, například ozonizaci. Ozón likvidující viry i bakterie, pronikne do všech koutů interiéru, ale také do vzduchotechniky osobních vozů. Jde tedy o velmi účinnou formu prevence před šířením koronaviru. Na severu Moravy byl ve vybraných vlacích aplikován speciální nanonástřik, který chrání interiér vlaku před šířením virů a bakterií dokonce na několik let. Navíc jsme do našich vozů nainstalovali přes dva tisíce dávkovačů dezinfekce, kterou úklidové firmy pravidelně doplňují. Cestující je tak mají k dispozici ve více než tisícovce vozidel Českých drah,“ říká člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro provoz Michal Kraus.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

ZSSK obnovuje prvý pár IC vlakov. Z Košíc do Viedne a späť

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) z dôvodu zlepšovania sa pandemickej situácie na Slovensku i v susednom Rakúsku pristupuje k obnoveniu prevádzky prvého páru vlakov kategórie InterCity (IC).

Vlaky IC 44/45 budú vedené od 13. 6. 2021 na plnej trase Košice – Bratislava hl. st. – Wien Hbf. a späť nasledovne:

  • IC 44 (Košice 07:11 – Bratislava st. 11:56 – Wien Hbf. 13:24),
  • IC 45 (Wien Hbf. 14:42 – Bratislava hl. st. 16:06 – Košice 20:52).

 

Tieto vlaky obnovuje národný dopravca opätovne po tom, ako bola od 3. 11. 2020 ich prevádzka pozastavená pre nepriaznivú pandemickú situáciu.

Predpredaj cestovných dokladov do vlakov IC 44/45 spustí ZSSK 19. 5. 2021. Cestujúci môžu na kúpu lístkov využiť okrem ktorejkoľvek osobnej pokladnice aj mobilnú aplikáciu Ideme vlakom alebo e-shop ZSSK.

Cestujúcim zároveň pripomíname, že je aj naďalej potrebné dodržiavať opatrenia nariadené jednotlivými krajinami, preto odporúčame sledovať web www.korona.gov.sk a pred cestou do zahraničia si overiť aj aktuálne obmedzenia na https://www.mzv.sk/cestovanie/covid19/obmedzenia-na-hraniciach.

Všetky informácie a opatrenia pravidelne aktualizujeme na https://www.zssk.sk/koronavirus/.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Košický a Prešovský kraj zjednodušia systém zliav v prímestskej doprave

Zľavy v prímestskej autobusovej doprave na východe Slovenska sa zjednotia. Najvýhodnejšia bude úhrada z dopravnej karty.

Od leta sa v prímestskej autobusovej doprave na východe Slovenska zmení systém poskytovania sociálnych zliav. Oproti dnešku sa zjednoduší a sprehľadní, pričom výrazne ušetria tí, ktorí pri platbe uprednostnia dopravnú kartu pred hotovosťou. Zmena súvisí s prechodom na zónovú tarifu.

„Na rozdiel od súčasného stavu budú po novom všetky zľavy stanovené rovnakými percentami. Pri polovičnom cestovnom sa zľava zvýši a zjednotí na rovných 50 percent. Navyše, nárok na polovičné cestovné budú mať po novom aj občania od 63 do 70 rokov, ktorí dnes platia plné cestovné. Osobitné cestovné, určené pre občanov nad 70 rokov, darcov krvi a tehotné ženy, bude predstavovať 80 percent zľavu zo základného cestovného. Presadnúť z auta do verejnej dopravy sa od leta oplatí ešte viac,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Rodiny s deťmi do 16 rokov budú môcť aj po zavedení zónovej tarify naďalej výhodne cestovať počas víkendov a štátnych sviatkov. Každý člen rodiny zaplatí za cestu 1 euro v rámci jedného spoja, bez ohľadu na dĺžku jazdy, spôsob úhrady cestovného alebo nárok na iné zľavy.

Pri jednorazových lístkoch bude cena cestovného závisieť aj od formy platby. „Chceme oveľa výraznejšie motivovať cestujúcich, aby používali dopravné karty, či už súčasné klasické alebo nové virtuálne, uložené v mobilnom telefóne. Pri jednorazových lístkoch pôjde o cenovo najvýhodnejší spôsob úhrady, pričom dopravná karta umožní aj zakúpenie prestupných lístkov na dva spoje, čo predstavuje ďalšie cenové zvýhodnenie. Cestujúci sa pri nástupe na druhý spoj preukážu platným prestupným lístkom iba priložením karty alebo mobilu, čo v konečnom dôsledku pomôže zrýchliť cestovanie,“ povedal predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Celú tlačovú správu, spolu s tarifnou schémou, nájdete na priložených dokumentoch:
Tlačová správa (formát DOC)
Tarifná schéma IDS Východ (formát PDF)

ŠUMPERSKÁ PARS NOVA MĚNÍ NÁZEV NA ŠKODA PARS

Ze společnosti Pars nova se stává Škoda Pars. Tradiční česká společnost s významným postavením na domácím trhu v oblasti výroby, modernizací a oprav kolejových vozidel se změnou názvu (obchodní firmy) hrdě hlásí ke skupině Škoda Transportation. Do skupiny, jejíž „značku“ teď přijímá za svou, patří už 13 let. Nový název (obchodní firmu) bude používat od 17. května letošního roku.

„Jsme součástí skupiny Škoda Transportation, která patří mezi významné evropské hráče v oblasti dopravního strojírenství, již 13 let. Jako Škoda Pars budeme na domácím i zahraničním trhu jasně deklarovat svoji příslušnost k této silné, tradiční a mezinárodně proslulé značce. Aktuální téměř půlmiliardová investice pomáhá ve zlepšování výrobních kapacit a také k navýšení počtu zaměstnanců. Věřím, že změna názvu přispěje k dalšímu růstu a rozvoji šumperské společnosti v budoucnosti,“ sdělil Aleš Měrka, generální ředitel Škoda Pars.

Pod křídly mateřské značky Škoda prochází šumperská společnost obdobím velkých investic. Škoda Pars aktuálně do svého výrobního areálu investuje 460 milionů korun, aby navýšila kapacitu výroby a inovovala technologie. Investice jsou zaměřeny na rozšíření výrobních kapacit o 35 % oproti současnosti a další technologickou modernizaci areálu. Díky investicím vznikají nové pracovní pozice s vysokou přidanou hodnotou, které se daří postupně zaplňovat kvalifikovanými pracovníky. Aktuálně společnost zaměstnává přes 800 lidí a je jedním z největších zaměstnavatelů v regionu.

Jen díky vysokým investicím do výzkumu a vývoje může skupina Škoda Transportation přicházet pravidelně na trh s novými a moderními produkty, které si úspěšně nacházejí své místo i na zahraničních trzích. Do výzkumu a vývoje investovala skupina v loňském roce přes 1,7 miliardy korun. Do rozšiřování výroby v Šumperku, Plzni, Ostravě a finském Otanmäki jde v rámci aktuálních projektů přes 2 miliardy korun a vytváří se přes 2 000 nových pracovních míst.

Skupina Škoda Transportation je součástí Skupiny PPF. Mezi výrobky tradiční české strojírenské značky patří především nízkopodlažní tramvaje, příměstské vlakové jednotky, soupravy metra, elektrické lokomotivy, elektrobusy a trolejbusy, ale i řídicí a pohonné systémy pro dopravní systémy. Skupinu Škoda Transportation tvoří vedle firmy Škoda Pars řada dalších dceřiných společností, v tuzemsku například Škoda Electric nebo Škoda Vagonka. Ve svých společnostech v České republice zaměstnává přes pět tisíc lidí. Další firmy jsou ale i v Německu, Finsku, Maďarsku apod.

Celú tlačovú správu, spolu s prílohami nájdete na tomto odkaze.

Z Prahy do Berlína či do Vídně za méně než 2,5 hodiny, Via Vindobona zkrátí spojení metropolí

Česká republika podepsala s Německem i Rakouskem společné prohlášení o dalším rozvoji železničního spojení Berlín – Praha – Vídeň. Cestovní doba z Prahy do obou metropolí by se měla zkrátit na méně než dvě a půl hodiny. Velmi rychlé expresy „TEE Sprinter“ zastavující jen v největších městech to zvládnou dokonce za zhruba dvě hodiny. Takzvaná Via Vindobona byla jedním z hlavních témat konference o budoucnosti železnice připravené německým spolkovým ministerstvem dopravy k evropskému roku železnice.

„Přál bych si, aby Praha měla i nadále přibližně jednou za dvě hodiny spojení do sousedních hlavních měst a do dalších významných uzlů. Po vybudování vysokorychlostních tratí plánujeme rozšíření nabídky spojů zhruba na dvojnásobek. Velmi přitom oceňuji dosavadní spolupráci se SRN na přípravě přeshraničního tunelu mezi Drážďany a Ústí nad Labem, který bude dílem století na železnici ve střední Evropě,“ uvedl ve svém vystoupení ministr dopravy Karel Havlíček.

Tunel je součástí budoucí vysokorychlostní osy střední Evropy zvané „Via Vindobona“, která bude vysokorychlostní spojnicí Berlína, Prahy a Vídně s jízdní dobou cca 4 hodiny. Pilotní úseky nových tratí pro rychlost až 320 km/h o délce minimálně 120 km budou zprovozněny před rokem 2030, zbývajících 250 km nových tratí pak postupně v letech následujících. Tato nová infrastruktura nabídne také řadu dalších možností dálkových spojů, přičemž mezi nejdůležitější patří z našeho pohledu také plánované přímé expresní spoje Praha – Drážďany – Frankfurt, které v kombinaci s investicemi na německé železniční síti dokážou tuto relaci zvládnout za cca 4,5 hodiny. Díky tomu se otevře možnost dosáhnout vlakem řadu destinací v západní Evropě, dnes dosažitelných pouze letecky nebo po dálnici. 

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

ZSSK obnovuje spoločne s partnermi ďalšie medzištátne spoje

  • Národný dopravca obnoví od 13. 6. takmer všetky medzištátne spoje

BRATISLAVA  – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) z dôvodu postupného zlepšovania sa pandemickej situácie v SR, ako aj v okolitých krajinách, a tiež na základe ďalších dohôd s partnerskými dopravcami v zahraničí pristupuje v nasledujúcich týždňoch k ďalšiemu obnoveniu medzištátnych spojení do susedných krajín.

Naším cieľom je do 13. 6. 2021, kedy sa uskutoční 2. zmena Cestovného poriadku 2020/21, obnoviť prevádzku takmer všetkých medzištátnych vlakov ZSSK.

Postupné zavádzanie pozastavených vlakových spojení bude vyzerať nasledovne:

Od 1. 6. 2021

  • Vlak EC 130 Bathory (Budapest Nyug. – Bratislava hl. st. – Varšava – Terespol – Brest (BLR)) bude obnovený na takmer celej svojej trase; v pohraničnom úseku Terespol – Brest (BLR) zatiaľ nebude vedený;
  • Vlaky EC 272/273 a 274/275 Metropolitan (Praha hl. n.  – Bratislava hl.st.  – Budapest Nyug.) budú opätovne vedené na plnej trase.

Od 2. 6. 2021

  • Vlak EC 131 Bathory (Brest (BLR) – Terespol – Varšava – Bratislava hl. st. – Budapest Nyug.) začne premávať na takmer celej svojej trase; v pohraničnom úseku Brest (BLR) – Terespol zatiaľ nebude vedený.

Od 13. 6. 2021

  • Vlak Ex 144 Ostravan bude opätovne vedený na plnej trase Žilina – Ostrava – Praha hl. n., vlak bude vedený s pôvodnými obmedzeniami, teda reálne začne premávať 14. 6. 2021;
  • Vlak Ex 145 Ostravan bude opätovne vedený na plnej trase  Praha hl. n. – Ostrava – Žilina, tiež vedený s pôvodnými obmedzeniami;
  • Vlak R 340 Fatran bude opätovne vedený na plnej trase Banská Bystrica – Žilina – Ostrava.
  • Vlak EN 443 SLOVAKIA bude opätovne vedený v celej trase Praha hl. n. – Humenné
    • z dôvodu výluky na českom území bude mať vlak skorší odchod z Prahy o cca 90 minút à Praha hl. n. odchod 20:48 (uvedená zmena trasy bude platiť od 13./14.júna – 30./31.augusta 2021);
    • v dňoch 30. 6. /1. 7., 1./2. 7., 31. 7./1. 8. bude mať vlak 443 inú trasu v úseku Ostrava-Svinov – Bohumín (výlukový cestovný poriadok TU).

Od 14. 6. 2021

  • Vlak R 341 Fatran bude opätovne vedený na plnej trase  Ostrava – Žilina – Banská Bystrica;
  • Vlak EN 442 SLOVAKIA bude opätovne vedený v celej trase Humenné – Praha hl. n.

S medzinárodnými spojmi sa obnovuje aj radenie vybraných vozňov, konkrétne:

  • priamy lôžkový vozeň č. 380 na relácii Prešov – Košice – Zvolen – Bratislava hl. st. – Brno – Praha hl. n. vedený vo vlakoch R 800/EC 282 začal premávať od 16. 5. 2021 v smere z Prešova do Prahy a 17. 5. 2021 vo vlakoch EC 283/R 801 v smere z Prahy do Prešova;
  • priamy vozeň druhej triedy na sedenie č. 259 na relácii Budapest Nyug. – Bratislava hl. st. – Berlín vo vlaku EN 476 začne premávať od 24./25. 5. 2021;
  • priamy vozeň  druhej triedy na sedenie č. 352  na relácii Budapest Nyug. – Bratislava hl. st. – Varšava vo vlaku EN 476 začne premávať od 26./27. 5. 2021;
  • priamy vozeň druhej triedy na sedenie č. 259 na relácii Berlín – Bratislava hl. st. – Budapest Nyug. vo vlaku EN 477 začne premávať od 25./26. 5. 2021;
  • priamy vozeň druhej triedy na sedenie č. 352 na relácii Varšava – Bratislava hl. st. – Budapest Nyug. vo vlaku EN 477 začne premávať od 25./26. 5. 2021;
  • v priebehu mesiaca jún budú vo vlaku EN 476/477 postupne nasadzované aj lôžkové a ležadlové vozne do/z Berlína/Varšavy/Prahy;
  • vo vlakoch EN 442/443 bude radený autovozeň na relácii Košice – Praha hl. n.; ďalšie autovozne na reláciách Poprad – Praha a Humenné – Praha budeme nasadzovať podľa dopytu.

Predpokladáme, že predpredaj cestovných dokladov do vlakov 442/443 spustíme do konca tohto týždňa. Cestujúci môžu na kúpu lístkov využiť hneď niekoľko možností, a to ktorúkoľvek osobnú pokladnicu ZSSK, mobilnú aplikáciu Ideme vlakom, SMS lístok, alebo e-shop ZSSK.

Po obnovení väčšiny medzištátnych vlakov naďalej zostávajú pozastavené spoje:

  • Košice – Mukačevo;
  • Košice – Čierna nad Tisou – Čop;
  • Poprad-Tatry – Muszyna;
  • vlaky SC 242/243 Pendolino Košičan na relácii Košice – Praha hl. n..

ZSSK s partnerskými dopravcami intenzívne rokuje o ich zavedení. Zároveň pripomíname, že cestujúci musia naďalej dodržiavať protipandemické a hygienické opatrenia nariadené jednotlivými krajinami, preto odporúčame sledovať web www.korona.gov.sk alebo si pred cestou overiť aktuálne obmedzenia na https://www.mzv.sk/cestovanie/covid19/obmedzenia-na-hraniciach.

Všetky aktuálne informácie a opatrenia pravidelne zverejňujeme na https://www.zssk.sk/koronavirus/.

S medzinárodnými spojmi sa obnovuje aj radenie vybraných vozňov. ZSSK.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto linku.

Z Prahy do Berlína či do Vídně za méně než 2,5 hodiny, Via Vindobona zkrátí spojení metropolí

Česká republika podepsala s Německem i Rakouskem společné prohlášení o dalším rozvoji železničního spojení Berlín – Praha – Vídeň. Cestovní doba z Prahy do obou metropolí by se měla zkrátit na méně než dvě a půl hodiny. Velmi rychlé expresy „TEE Sprinter“ zastavující jen v největších městech to zvládnou dokonce za zhruba dvě hodiny. Takzvaná Via Vindobona byla jedním z hlavních témat konference o budoucnosti železnice připravené německým spolkovým ministerstvem dopravy k evropskému roku železnice.

„Přál bych si, aby Praha měla i nadále přibližně jednou za dvě hodiny spojení do sousedních hlavních měst a do dalších významných uzlů. Po vybudování vysokorychlostních tratí plánujeme rozšíření nabídky spojů zhruba na dvojnásobek. Velmi přitom oceňuji dosavadní spolupráci se SRN na přípravě přeshraničního tunelu mezi Drážďany a Ústí nad Labem, který bude dílem století na železnici ve střední Evropě,“ uvedl ve svém vystoupení ministr dopravy Karel Havlíček.

Tunel je součástí budoucí vysokorychlostní osy střední Evropy zvané „Via Vindobona“, která bude vysokorychlostní spojnicí Berlína, Prahy a Vídně s jízdní dobou cca 4 hodiny. Pilotní úseky nových tratí pro rychlost až 320 km/h o délce minimálně 120 km budou zprovozněny před rokem 2030, zbývajících 250 km nových tratí pak postupně v letech následujících. Tato nová infrastruktura nabídne také řadu dalších možností dálkových spojů, přičemž mezi nejdůležitější patří z našeho pohledu také plánované přímé expresní spoje Praha – Drážďany – Frankfurt, které v kombinaci s investicemi na německé železniční síti dokážou tuto relaci zvládnout za cca 4,5 hodiny. Díky tomu se otevře možnost dosáhnout vlakem řadu destinací v západní Evropě, dnes dosažitelných pouze letecky nebo po dálnici. 

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Dopravci pokračují v posilování železničních spojů

České dráhy a další dopravci v koordinaci s Ministerstvem dopravy posilují další spoje, které mají zvýšenou poptávku cestujících a byly omezeny protiepidemickými opatřeními. Výčet posílených spojů nabízíme přehledně dále v článku.

České dráhy

V souvislosti s rostoucí poptávkou po cestování České dráhy v koordinaci s Ministerstvem dopravy ČR a zahraničními partnerskými dopravci postupně obnovují jednotlivé linky dálkové dopravy. Část z nich se vrátila k obvyklému provozu již v průběhu dubna a května, další posilování dopravy bude pokračovat i během června. ČD v několika etapách během tohoto měsíce obnoví plnou nabídku denních dálkových spojů zajišťovaných v rámci objednávky Ministerstva dopravy. Postupně se rozjedou i noční spoje, nicméně u části z nich budou zpočátku zajištěné jen některé typy ubytovacích služeb. 

Railjet Praha-Brno-Vídeň

• Od 20. května se vrací plný provoz

R10 Praha - Hradec Králové

• Od 20. května se vrací plný provoz

R15 Praha-Ústí nad Labem-Cheb

• Od 20. května se vrací plný provoz

R17 Praha - České Budějovice/České Velenice

• Od 30. 4. obnoven plný provoz

R20 Praha - Děčín

• Od 30. 4. obnoven plný provoz

Linka Ex 1 Praha-Ostrava-Žilina

• Od 30. dubna ČD posílily linku Ex1 na trase Praha – Ostrava – Žilina. 
• Počet komerčních spojů na trase mezi Prahou a Slezskem se pravidelně zvyšuje

Linka Ex 2 Praha-Olomouc-Vsetín-Púchov

• Ve spolupráci se Železniční společností Slovensko plný provoz obnoven od 30. dubna. 

Praha-Plzeň

•   V úseku mezi Prahou a Plzní jsou od 17. dubna 2021 mírně posílené i spoje na mnichovské větvi linky Ex6, nicméně i nadále pojede většina těchto spojů ve zkrácené trase Plzeň – Domažlice – Mnichov.
•   Od stejného termínu je také navýšena kapacita rychlíků linky R16 v úseku Klatovy – Železná Ruda-Alžbětín, které znovu zajistí v celé trase z Prahy až k bavorským hranicím rychlíková souprava.
•   Cestujícím tak odpadnou přestupy v Klatovech do motorové soupravy směrem do Železné Rudy.
•   Od 12. dubna 2021 je obnoven provoz spěšných vlaků linky R29 v celé trase Cheb – Norimberk a zpět.

Praha-Plzeň-Mnichov

•    Vlaky této linky je možné od středy 7. dubna 2021 využít k cestě mezi ČR a Německem (od tohoto data jsou tyto expresy zajištěny také v přeshraničním úseku Domažlice – Furth im Wald a zpět). 
•    V celé trase Praha – Mnichov již nyní jezdí v pracovní dny vlak Ex 350. Od 17. dubna 2021 k němu přibyl denně vlak Ex 358, v pracovní dny Ex 357 a  o víkendech a svátcích také Ex 359. V ostatní dny jsou tyto vlaky, stejně jako všechny ostatní spoje této linky (Ex 351 – 356 a Ex 360 – 363), zajištěné ve zkráceném úseku Plzeň – Mnichov a zpět. 
•    Vlak Ex 551 je nadále zrušen, Ex 556 i nadále jede jen o víkendech a vybraných svátcích.

Praha-Plzeň-Cheb

•    Na chebské větvi Západních expresů je od 17. dubna 2021 obnoven provoz naprosté většiny vlaků v úseku mezi Prahou a Plzní. 
•    Výjimkou budou pouze vlaky Ex 550 (do odvolání je zrušen v celé trase), Ex 553 (v neděli nejede v úseku Plzeň – Praha), Ex 554 (zrušen o sobotách, 1. a 8. května, 4. a 5. července) a Ex 567 (v úseku Cheb – Plzeň jede denně kromě soboty, v úseku Plzeň – Praha je zrušen). 
•    Všechny ostatní vlaky, včetně vlaků IC Pendolino 512 / 515 mezi Prahou a Františkovými Lázněmi, znovu pojedou podle pravidelného jízdního řádu. České dráhy tak významně navýší přepravní kapacitu zejména v úseku mezi Prahou a Plzní.

Cheb-Norimberk

•    Provoz všech spěšných vlaků z Chebu do Norimberka a zpět je obnoven od 12. dubna 2021.

Změny od června

•  Další fáze obnovování dálkové dopravy je plánovaná na přelom května a června, změny budou platit zpravidla od 1. června 2021.
•  V době přepravní špičky posílí dopravu mezi Prahou a Ostravskem další vlak IC a jeden pár spojů zajistí místo klasické soupravy znovu jednotka Pendolino. Celkově tak pojede v tomto úseku už 12 párů přímých vlaků Českých drah, z toho 4 páry spojů SC Pendolino.
•  Dva páry vlaků EC Metropolitan, které dosud jezdí ve zkrácené trase Praha – Štúrovo, znovu pojedou až do Budapešti.
•  Bude posílena doprava mezi Prahou a Varšavou. Na této trase pojede znovu každý den jeden pár expresů Silesia, které dosud kromě jednoho dne v týdnu jezdily jen mezi Bohumínem a Varšavou.
•  Od začátku června bude také obnoven provoz přímého lůžkového vozu mezi Prahou a Curychem. 

Změny od poloviny června a dále

• Velký počet dosud omezených vlaků znovu vyjede na své pravidelné trasy od poloviny června, zpravidla od 13. června 2021. Ve vnitrostátní dopravě bude zajištěn plný provoz Jižních expresů na lince Ex7 Praha – České Budějovice / Český Krumlov a skončí také omezení u linek R23 Kolín – Ústí nad Labem a R12 Brno – Šumperk.

•  Významnější však budou změny v mezistátní dopravě. Plný počet spojů bude znovu zajištěn na linkách Ex5 Praha – Děčín – Drážďany – Berlín a Ex1 Praha / Ostrava – Žilina / Banská Bystrica (mezistátní spoje na Slovensko), u mnichovské větve linky Ex6 (expresy Praha – Plzeň – Mnichov) budou znovu všechny vlaky jezdit i v úseku Praha – Plzeň.
•  Směrem na Slovensko bude znovu možné cestovat nočními spoji EN 443 / 442 Slovakia Praha – Ostrava – Poprad-Tatry – Košice – Humenné, ve kterých bude řazen i přímý lůžkový vůz Praha – Varšava. 

•  Od začátku července pak ČD zruší omezení u některých zbývajících vnitrostátních linek a ve spolupráci se ZSSK a MÁV obnoví provoz přímého lůžkového vozu mezi Prahou a Budapeští


Více informací k posilování spojů naleznete na stránkách Českých drah a v mobilní aplikaci Můj vlak. Aplikací lze také zakoupit SMS jízdenky na MHD v šestnácti městech České republiky v nově přidané záložce e-shop.

Regiojet

Regiojet neomezoval vlakové spoje ve velké míře. V současnosti jezdí 65%-70% spojů včetně mezinárodních do Rakouska a na Slovensko. Od pondělí 26. 4. přidal dopravce další spoje mezi Prahou a Ostravskem a během víkendových špiček nasazuje maximum vozů. Dopravce hlavně posiluje hlavně autobusové dálkové spoje. Více informací naleznete na stránkách Regiojetu.

Leo Express

Leo Express  začal své spoje výrazně posilovat. Nejvíce to poznali cestující mezi Prahou a Starým Městem u Uherského Hradiště na Moravě.

Mezi Prahou a Ostravou vyrazilo v půlce dubna na 60 spojů a kapacity se budou postupně zvyšovat i v následujících týdnech. Vzhledem ke konci zákazu cestování mezi okresy jsme zaznamenali i mírné zvýšení zájmu cestujících. Další informace naleznete na stránkách Leo Expressu.

Doporučujeme k cestě využívat vyhledávače spojení, např. Najdispoj nebo idos.cz.

Ministerstvo dopravy, jako objednavatel dálkové dopravy nadále sleduje vývoj situace a může po dohodě s dopravci posílit další spoje.

Založení společnosti CD Cargo Adria

Akciová společnost pokračuje v naplňování jednoho ze čtyř pilířů své dlouhodobé strategie, v expanzi na zahraniční trhy. Tento týden společnost dokončila založení dceřiné společnosti CD Cargo Adria, jejímž hlavním cílem je nejpozději do roka získat všechny potřebné dokumenty pro provozování železniční nákladní dopravy v Chorvatsku. Podle předsedy představenstva ČD Cargo, a.s., Ing. Tomáše Tótha je Balkán oblastí, kde vidí dopravce další prostor ke své expanzi. Do budoucna nevylučuje ani zájem o Slovinsko a Srbsko. Velký potenciál zde představuje především napojení na přístavy v Rijece a Ploče.

ČD Cargo za poslední dva roky výrazně zesílilo svoji orientaci na zahraniční trhy a dnes je držitelem „licence“ (přímo nebo prostřednictvím dceřiných společností) pro provoz již v šesti evropských zemích. Tento týden jsme například v Německu vypravili už tisící vlak na vlastní „licenci“ od začátku roku. Základním cílem je poskytovat mezinárodní dopravu pod hlavičkou ČD Cargo a dostat se ke stavu, kdy až pětinu příjmů bude firma inkasovat ze zahraničních přeprav,“ doplnil k založení nové společnosti Tomáš Tóth.

Správa železnic diskutovala v Kutné Hoře o podobě VRT v regionu

Jednání se zúčastnil ředitel odboru přípravy VRT Správy železnic Martin Švehlík. Zastupitelům a vedení města odpovídal na otázky, které souvisely především s dopady vedení vysokorychlostní železnice v krajině.

Celú tlačovú správu nájdete v priloženom dokumente.

Text tlačovej správy

ČD Muzeum v Lužné znovu otevře své brány návštěvníkům, a to v novém!

12.5.2021 - 8:56

V sobotu 15. května znovu otevře železniční muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka. Na návštěvníky v letošním roce čeká několik novinek, například nový vstupní objekt včetně pokladny, kde si lidé kromě vstupenek zakoupí také upomínkové předměty se železniční tématikou. Na první muzejní víkendy jsou navíc připraveny vyhlídkové jízdy jednou z nejstarších provozních lokomotiv v Evropě 414.096 „Heligón“ z areálu muzea do přilehlé stanice. Otevřeny prozatím budou expozice pouze v otevřeném prostoru a občerstvení, a to ve vztahu ke stále platným hygienickým opatřením.

V ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka čeká na dospělé i děti největší sbírka parních lokomotiv na našem území, z nichž některé pamatují ještě období Rakouska-Uherska. Kromě parních lokomotiv zde návštěvníci mohou vidět také historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy a spoustu dalších zajímavých exponátů ze železničního provozu.

„Naposledy bylo muzeum otevřeno v říjnu loňského roku, několikaměsíční pauzu vyvolanou pandemií koronaviru jsme však využili například pro úpravu vstupní části areálu. Party pracovníků kolem lokomotiv a vozidel ČD Muzea v Lužné i po celé republice pak tento čas zužitkovali k jejich časově náročnější údržbě. Jsme tedy v plné zbroji připraveni na sezónu,“ říká Marek Plochý, ředitel ČD Muzea v Lužné u Rakovníka, a dodává: „Muzeum není určeno jen pro železniční fandy, na své si tu přijdou i rodiny s dětmi. Součástí expozice je nový interaktivní exponát parní lokomotivy 310.127 s přezdívkou Kafemlejnek, který rozhodně ocení nejedna ratolest. Ten si totiž na rozdíl od většiny ostatních vystavených kousků mohou lidé dokonce osahat, a to včetně kabiny s řadou ovládacích prvků. Ty nejmenší opět rádi svezeme na takzvané ‘úzkokolejce‘. Jde o skutečnou mašinku s opravdovými vagónky, jen v menším provedení. Jezdí malou rychlostí a na její provoz dohlíží odborný personál.“

Železniční muzeum ČD se nachází v sousedství stanice Lužná u Rakovníka a je snadno dostupné vlakem. Jeho návštěvu lze spojit s cestou do křivoklátských lesů, historického města Rakovníka nebo do dalších turistických cílů v okolí.

Podrobné informace o ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka, aktuální otevírací době a nostalgických jízdách parních či motorových vlaků jsou na stránkách www.cdnostalgie.cz.

Dny otevřených dveří na Švestkové dráze

Společnost AŽD připravila pro studenty vyšších a středních škol technického zaměření dny otevřených dveří na Švestkové dráze. Studenti si tak na nejmodernější regionální trati v Evropě, která v rámci linky U10 zajišťuje vlakové spojení Litoměřic h. n., Lovosic a Mostu, mohou prohlédnout špičkové zabezpečovací a sdělovací technologie pro železnici.

Celú tlačovú správu a jej obrazovú prílohu nájdete v priložených dokumentoch.

Tlačová správa
Elektronické stavědlo řady ESA
Kontrola technologií za pomoci dronů
Motorová jednotka RegioSprinter
Nové návěstidlo

 

Optimalizace trati Ústí nad Labem-Střekov – Děčín východ má územní rozhodnutí

Správa železnic získala územní rozhodnutí pro optimalizaci traťového úseku Ústí nad Labem-Střekov – Děčín východ. Dvoukolejná trať na pravém břehu Labe má význam především pro nákladní železniční dopravu, jedním z cílů projektu je proto prodloužení kolejí ve vybraných stanicích pro nákladní vlaky o délce 740 m. Důležitou součástí prací bude i výstavba nových nástupišť. Realizace stavby se předpokládá v letech 2023 až 2025, její celkové investiční náklady se předpokládají ve výši 9,1 miliardy korun.

Cílem projektu je rekonstrukce trati, která povede ke zlepšení jejích kvalitativních parametrů. Dojde k výstavbě nových nástupišť, ve vybraných stanicích také k jejich přesunutí, čímž se zvýší bezpečnost provozu i komfort pro cestující. Staniční koleje určené pro nákladní dopravu se prodlouží na 740 metrů. Na provoz vlaků bude dohlížet nové zabezpečovací zařízení. Součástí úprav trati budou rekonstrukce příslušných přejezdů.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

ŽSR podpísali zmluvu na projektovanie komplexnej rekonštrukcie mostného objektu v žkm 37,910 trate..

ŽSR podpísali zmluvu na projektovanie komplexnej rekonštrukcie mostného objektu v žkm 37,910 trate št. hr. (Marchegg) – Devínska Nová Ves

05.05.2021

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dnes, 5.5. 2021, za účasti ministra dopravy a výstavby SR Andreja Doležala, podpísali zmluvu na spracovanie projektovej dokumentácie projektu ,,ŽSR, Komplexná rekonštrukcia mostného objektu v žkm 37,910 trate št. hr. (Marchegg) – Devínska Nová Ves,

Dôvodom navrhovanej rekonštrukcie traťovej koľaje č. 1 v úseku Devínska Nová Ves št. hr. – ŽST Devínska Nová Ves, vrátane umelých stavieb, je zlepšenie bezpečnosti a plynulosti železničnej dopravy, odstránenie súčasných prevádzkových obmedzení železničnej dopravy, ktoré vyplývajú z nevyhovujúceho stavu masívnej – klenbovej časti železničného mosta v km 37,910, ako aj zníženie nákladov na údržbu železničných mostov, železničného zvršku a spodku, či odstránenie blativých miest v koľaji a dosiahnutie vyššieho kvalitatívneho štandardu v osobnej doprave.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

V Ružinove vyrastie Terminál integrovanej osobnej prepravy (TIOP)

05.05.2021

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dnes, 5.5. 2021, za účasti ministra dopravy a výstavby SR Andreja Doležala, podpísali zmluvu na spracovanie projektovej dokumentácie ,,ŽSR, Terminály integrovanej osobnej prepravy v Bratislave, úsek Devínska Nová Ves – Bratislava hlavná stanica – Podunajské Biskupice, TIOP č.6 Bratislava – Ružinov.

          Bratislavčania v mestskej časti Ružinov sa vďaka projektu onedlho dočkajú Terminálu integrovanej osobnej prepravy (TIOP) Ružinov. Nejde o klasickú zastávku, ale o prestupný terminál. Teda nástupište, ktoré je od začiatku projektované na to, aby z neho mohli ľudia čo najjednoduchšie prestúpiť na autobusy, električky či trolejbusy. Umožní sa zjednodušenie a skrátenie prestupov a zároveň umožňuje napojenie existujúcich aj budúcich prestupných uzlov na MHD.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

ŠKODA VAGONKA investovala tamiliony a navyšuje objem výroby nových vlaků

Od zahájení projektu Nová Vagonka uplynulo již 444 dní, během kterých se otevřelo i největší portálové obráběcí centrum v Evropě

Ostrava, 4. května 2021 - Zásadní rozšíření výrobního zázemí společnosti Škoda Vagonka, které si vyžádalo celkem miliardu korun, jde do finále. Firma v těchto dnech úspěšně dokončila další ze stamilionových investičních akcí – konkrétně výstavbu nové moderní lakovny, instalaci automatických obráběcích center, zprovoznění svařovacího automatu a přípravky pro další tři svařovací linky. V lakovně se bude moct týdně nastříkat plocha vagonů o rozloze fotbalového hřiště a je jednou z největších ve střední Evropě. Díky investicím se ve Vagonce zvýší výroba nových vlaků až o dvě třetiny oproti současnosti. Škoda Vagonka je členem skupiny Škoda Transportation ze Skupiny PPF.

„Zásadní investice v ostravské Vagonce jsou součástí našeho projektu Nová Vagonka, který začal před 444 dny. Za tu dobu se nám již podařilo vybudovat největší portálové obráběcí centrum v Evropě. Celkem jsme vynaložili na modernizaci a rozšíření areálu jednu miliardu korun a vytváříme na pět set nových pracovních míst. Projekt je symbolem rozvoje společnosti Škoda Vagonka a jejího sílícího postavení na trhu,“ říká Petr Brzezina, Prezident a předseda představenstva skupiny Škoda Transportation.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Nové železniční spojení Drážďany – Praha je projekt celoevropského významu

DB Netz a Správa železnic dnes společně představily aktuální stav přípravy Nového železničního spojení Drážďany – Praha s akcentem na přeshraniční Krušnohorský tunel. Cílem projektu je novostavba trati, která zkrátí cestovní dobu mezi oběma městy na pouhou hodinu a posílí evropskou osobní a nákladní dopravu. Základem pro společnou spolupráci je smlouva o plánování, kterou podepsaly Deutsche Bahn a Správa železnic v roce 2019.

Náš nový stavební projekt zajistí, že se více dopravy přesune ze silnice na železnici, která je šetrná k životnímu prostředí. Dojde k výraznému zkrácení doby cestování a přepravy a také tím posílíme evropskou železniční síť. Projekt je důležitým krokem pro mezinárodní propojení dopravních sítí a rádi bychom poděkovali našim českým kolegům za dosavadní spolupráci,“ říká Kay Müller, projektový manažer DB Netz.

Nový projekt výstavby mimo jiné umožňuje integraci České republiky do vysokorychlostní dopravní sítě ve střední Evropě. Společný projekt je proto důležitý pro veškerou evropskou železniční dopravu. Jsme hrdí na to, že jsme součástí mezinárodního projektu,“ zdůrazňuje Petr Provazník, manažer projektu za Správu železnic.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

RegioJet spustil předprodej vlakových jízdenek na celé léto. ...

RegioJet spustil předprodej vlakových jízdenek na celé léto. Pojede plný rozsah spojů včetně přímých vlaků do Budapešti

RegioJet spustil předprodej jízdenek na své spoje na celé letní období od 13. 6. do 4. 9. 2021. Plánovaný je provoz všech spojů podle jízdního řádu – včetně přímého spojení na trase Praha – Brno – Vídeň – Budapešť, které RegioJet obnoví od 13. 6.

V předprodeji jsou také samozřejmě další spoje, jak mezinárodní na trasách z ČR do Vídně, Bratislavy či Košic, tak vnitrostátní spojující Prahu s Ostravskem nebo Brnem a spoje na lince R8 Brno – Ostrava – Bohumín. V plném předprodeji je také letní vlakový spoj do Chorvatska, který vyjede poprvé 28. 5., a na který se již prodalo více než 20 tisíc jízdenek.

„Počítáme s plným rozsahem provozu v letních měsících. Již nyní je možné si rezervovat jízdenky pro letní cestování, o které bude podobně vysoký zájem jako v loňském roce. V červenci předpokládáme, že se počty cestujících vrátí na před covidovou úroveň,“ říká Ivana Sachsová, ředitelka vlakové a autobusové dopravy RegioJet.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.

Informácia o nehodách a mimoriadnostiach na tratiach ŽSR - apríl

V mesiaci apríl evidujú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) tri smrteľné zrážky vlaku s osobou.

ŽSR za uplynulý mesiac evidujú aj zvýšený výskyt vandalizmu mladistvých a detí, ide najmä o hádzanie kameňov do vlakových súprav a pokladanie nebezpečných predmetov a kameňov na koľaje, a preto opätovne upozorňujú aj na nebezpečné dôsledky vandalizmu, a teda aj úmyselného poškodzovania majetku. Vandali si neuvedomujú, že svojím konaním ohrozujú nielen plynulú prevádzku osobnej a nákladnej dopravy, ale hazardujú aj s ľudskými životmi. ŽSR preto prosia verejnosť, aby bola všímavá k dianiu na železnici, aby pri zistení podozrivého konania či pohybu cudzích osôb na železnici či v blízkosti majetku ŽSR kontaktovala políciu a eliminovala trestnú činnosť.

Celú tlačovú správu nájdete na tomto odkaze.